Siteniz ne kadar ilginç, güzel görsellere sahip ve kullanıcı dostu olsa da, ister masaüstü ister mobil cihazlardaki sayfa açılma süresi birkaç saniyeyi aştığında, kullanıcılarda memnuniyetsizlik düzeyi de yükselmeye başlıyor.
Performans sorunları sunucu fiziksel performansı, bağlantı hızı, kod-doküman ağırlığı gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Mutlak çözümler geliştirmek için sofistike, kapsamlı çalışmalar yapılması gerekir. Fakat 4 bölümden oluşacak bu yazı dizimizdeki quick-fix’leri birçok projede kolayca uygulayarak hızlı sonuçlar alabilirsiniz.
1. Keep Alive’ları Konfgüre Edin
TCP bağlantıları web sunucusu ve kullanıcı arasında bağlantı sağlayıp veri transferi yapılmasını sağlar. Fazla sayıda TCP bağlantısı kurmak eşzamanlı prosesler nedeni ile sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. Sunucu ve kullanıcı arasındaki bağlantının kopmasını engelleyen Keep-Alive yapıları bulunmaktadır. Bu yapılar sunucu ve Loadbalancer’lar üzerinde yapılabilecek konfigürasyonlarla optimize edilebilir.
2. “Expires” veya “Cache Control Header” Kullanın
Sitenize ilk kez gelen bir kullanıcının client’ı birçok HTTP isteği yapacaktır. Bir daha geri döndüğünde aynı istekleri yaparak yük oluşturmaması için cache mekanizması kullanılması gerekmektedir. Gereksiz HTTP isteklerini engellemek için Expires Header’ı kullanılabilir. Bu Header’ın kullanımı genel pratikte sadece imaj dosyalarıyla sınırlı kalmaktadır; fakat CSS, Script ve Flash gibi objelerle de kullanılması gereklidir.
3. Content Delivery Network (CDN) Kullanın
Özellikle geniş bir coğrafi spektrumda kullanılacak web sitelerinde imaj, video ya da boyutu büyük dosyaların Content Delivery Network (CDN) üzerinden dağıtılması kullanıcı ve sunucu arasındaki gecikmeleri düşürerek önemli bir performans artışı elde edilmesini sağlayabilir.
4. Stylesheet’leri Document Head’e yerleştirin
Stylesheet’leri Document Head’e yerleştirmek sayfanız render edilmesi aşamasında işe yarayacaktır. Bu sayede browser’ınız kendisine erişen ilk veriyi anında render etmeye başlayarak gösterecektir. Bu yöntem özellikle çok fazla içeriğin olduğu siteler ve düşük bağlantı hızlarına sahip kullanıcılarınızın işine yarayacaktır. Eğer Stylesheet’ler Document’ın en altına yerleştiirilirse ekranda uzun süre boş bir ekran gözükecek ve tüm sayfa bir anda render olmaya çalışıp browser’a ek yük oluşturarak web sitesi performansını olumsuz etkileyecektir.
5. Ana Görsel İçeriğinizi İlk Olarak Render Edilecek Şekilde Optimize Edin
Nielsen-Norman Group’un yaptığı göz takip (eye tracking) çalışmalarından edinilen bilgi bir web sitesi açılırken ana görsellerin ilk saniye içerisinde yüklenmesi durumunda bu alanda tüm zamanının %20’sini geçirmektedir. 8 saniyelik bir geçikmeye maruz kalan kullanıcıda bu oran %1’lere düşmektedir.
Canberk Akduygu
Consultant – Keytorc