Sektörde yavaş yavaş bir değişim yaşanıyor. Çevik yöntemlerin kullanılması ve bunların DevOps, Continuous Delivery gibi tekniklerle desteklenmesi ile artık çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde yazılım ürünlerinin geliştirilmesi mümkün olabiliyor. Bu noktada geleneksel yöntemlerin kullanımında soru işaretleri oluşuyor. Çevik metodolojilerde en fazla öne çıkan fazlardan biri olan Test için bunu hissetmek çok daha olası. Birçok firmada çalışan test mühendisinin, konu hakkında endişeli olduğunu, gelecekte onların neyin beklediğini anlamada zorluk çektiklerini gözlemlemek oldukça mümkün.
Yaptığımız araştırmalar ve global trendlere göre test mühendisliği uzunca bir süre projeler için hayati önem taşımaya devam edecek. Ancak, herkes gibi tester’ların da değişime ayak uydurması bir gereklilik olacak.
Kalite Bakış Açısı
Uzun süredir arkasında durduğumuz ve inandığımız bir konu; Kalite sadece kalite ve/veya test uzmanlarına bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu deyişi oldukça farklı şekillerde duymak mümkün. Buna rağmen yazılım test ve kalite dünyasına mükemmel uyuyor.
Öyle ki, test mühendislerinin kaliteyi onaylayan değil; ekip içerisinde kaliteyi sağlamaya yardımcı olan kişiler olarak ön plana çıkması daha fazla önem taşımaya başlıyor. Gerçekleştirilen testler ile hatalar raporlanırken, ekip üyelerinin kalite bilincini arttırarak daha az hata içeren ürünler geliştirilmesi yakın zamanda tüm test mühendislerinden beklenen bir nitelik olacak.
Teknik Yetkinlik
Test Mühendisliğinin hem avantajı hem de dezavantajlarından biridir farklı disiplinlerden çalışanları içermek. Bu kesimlerden bazıları Bilgisayar Mühendisliği gibi IT anlamında, oldukça teknik alanlardan gelirken; bazıları ise İşletme, İktisat gibi daha az teknik disiplinlerden gelmektedir.
DevOps ve Continuous Delivery süreçleri ile yazılım geliştirme ve teslimat süreçlerinin her aşamasının otomatikleşmesi ile kodlama yetkinlikleri tüm roller için bir adım daha ön plana çıkacak. Java, C# gibi Object-Oriented dilleri ve/veya Python, Ruby gibi scripting dillerini kullanabilmek artı bir değerden yavaş yavaş zorunluluk haline geliyor olacak. Zira yeni süreçlerin hızına ancak test aktivitelerinin bir kısmını bilgisayarlara devrederek erişilebilecek.
Kök Neden Analizi
Hataların tespit edilmesinin yanında, bunların kök nedenlerinin bulunup düzelttirilmesi test mühendislerinden daha fazla bekleniyor olacak. Nitekim, düzeltmenin yanında kök nedene ulaşarak hataların tekrarlanmamasını sağlamak bir diğer değer olarak öne çıkmaya başlayacak.
Berk Dülger
Consultant – Keytorc