Bilindiği üzere günümüzde test otomasyon için pazarda birçok ticari ya da open-source test otomasyon aracı bulunmaktadır. Bu araçların bazıları ile test senaryosunu web tarayıcı üzerinden kaydedip, düzenledikten sonra doğrulamalar ekleyip, gerekli zamanlarda çalıştırarak çıkan hataları ya da uygulamamızın beklendiği şekilde çalıştığını görebiliyoruz. Tabii ki, bu işlem testlerin daha hızlı tamamlanabilmesi bakımından epey fonksiyoneldir.
Tanımlamasını yaptığımız test otomasyon araçlarına yeni eklenen araçlardan biri de Tesabot. Şu an için ücretsiz ve beta sürümde bulunan bu test otomasyon aracı ile deneme çalışmaları yapmak mümkün.
Bu yazımızda “yeni araç” radarımıza takılan Tesabot’u daha yakından inceleyeceğiz.
Tesabot Kurulumu
- İlk olarak Tesabot’a üye ve Login oluyoruz.
- Paneldeki Get Started sayfasından masaüstü Recorder programını indiriyoruz.
- Program kurulumu Windows işletim sistemi üzerinde yaklaşık 10 dakika kadar sürüyor.
- Mac işletim sistemi için sistemin henüz bir desteği bulunmuyor, fakat yakında yayınlanacağı bilgisi bulunmaktadır.
- Recorder kurulup, test senaryosu kaydetmeye hazır olduktan sonra Test Scenarios sayfasından New Test Scenario butonuna tıklayarak yeni bir test senaryosu oluşturmaya başlayabiliyoruz.
Tesabot Kullanımı
- Web sayfası üzerinden test senaryosu oluşturuyoruz.
- Ardından tek bir web tarayıcı sayfası açılıyor. Bu sayfada bizim verdiğimiz URL açılıyor ve test senaryo kayıt edici sayfada gömülü bir şekilde yapılan aksiyonları kaydediyor.
- Bir sayfada birden fazla test case oluşturabiliyoruz.
- Senaryodaki aksiyonlar bittikten sonra CSS düzenlemesi yapabiliyoruz.
- Belli bir adımdan sonra Assertions yada Actions ekleyebiliyoruz.
- Tesabot recorder üzerinden kaydettiğimiz test senaryoları ve çıkan sonuçları web panelinden liste hâlinde görebiliyoruz.
- Her test senaryosunun detaylı olarak sonuçlarını inceleyebiliyoruz. Bu sonuçlarda testin pass yada fail olduğu, aksiyon tipi, CSS bilgisi ve ekran görüntüsü bulunmaktadır.
Tesabot’un Diğer Özellikleri
- Bileşen Kurulumu: Güvenilir testler için kararlı bir test ortamı çok önemlidir. Tesabot size ait API’ye bir istek gönderebilir ve her test çalışması için temiz ve bağımsız bir örnek çalıştırabilir.
- Sürekli Entegrasyon: Sürekli entegrasyon araçlarını Tesabot’taki testlere bağlayarak testleri çalıştırmak veya en sevdiğiniz sorun izleme sistemimize sonuçlar göndermek için Tesabot API’leri kullanılabilir.
- Yükleme Tespiti: Testlerimizde sayfa yüklenmesi için sabit zaman aşımlarını ayarlamanın gereksiz tehlikelerinden kaçınmak gerekmektedir. Tesabot, sayfanın yüklenmesini tamamlamak için otomatik olarak beklemektedir.
- Web Hook: Web panelindeki ilgili bölümden testlerimizi CI pipeline’a entegre edebiliyoruz. Bu ortamda gerekli ayarlamalar ve bilgileri girebiliyoruz.
Mehmet Tanlak
Keytorc, Test Otomasyon Mühendisi