Keytorc, BA-Works ve UXservices yönetici ortakları BT haber’in Kuruma Uygun Test Yapısı Kurulması neden önemlidir? Sorusuna yanıt verdi. Röportajı aşağıdan okuyabilirsiniz.
- Tüm Birimler Arasında Köprü
Yazılım test ekiplerinin projelere ilk günden itibaren dahil edilmesi önemli. Zira, yazılım süreçlerinde test ekiplerinin gereksinim analizi ve tasarım süreçlerine dahil edilmemesi, hem test etkinliğini düşürüyor hem de hataların erken fazlarda tespitine engel oluyor. Bu yorumu yapan Keytorc Yönetici Ortağı’na göre, test ekipleri aldıkları sorumluluk itibariyle tüm BT departmanlarıyla etkin bir iletişim kurmalı, hatta iş birimleri ve diğer kurumsal departmanlarla BT arasında köprü vazifesi görmeli. Bir tarafta da, projelerin başarılı tamamlanması için, test ekiplerinin iletişim ve analiz yetkinliklerinin artırılması ve aldıkları sorumlulukların bu paralelde belirlenmesi gerektiğini unutmamak gerek. Testlerden verim ve fayda elde edebilmek için öncelikle doğru kişileri test ekiplerinde istihdam etmek gerekiyor. Doğru kişileri seçtikten sonra ise, doğru organizasyon modellerini kurmak, doğru test tekniklerini kullanmak, test süreçlerini yeni teknolojiler ve gelişmeler ışığında sürekli iyileştirmek ve doğru test araçlarını konumlamak; testlerdeki verimlilik ve faydayı artıracak diğer önemli faktörler. Yazılım testinde hassas noktalar ise temsilciye göre, şöyle sıralanıyor: Doğru sayıda ve yetkinlikte test mühendislerinin istihdam edilmesi, yazılım test alanında kurum içi kariyer yollarının ve organizasyonların belirlenmesi, bireysel ve kurumsal eğitim ve sertifikasyonların alınması, dışkaynak kullanımında doğru seçimlerin doğru zamanlama ile yapılması, test otomasyon araçlarının seçimi, temini ve etkin kullanılması ile yazılım test süreçlerinin standartlaştırılması ve sürekli iyileştirilmesi.
- Kuruma En Uygun Test Yapısı Kurulmalı (Emrah Yayıcı)
Bir şirkette bağımsız bir test ekibinin kurulması o şirketteki tüm test aktivitelerinin bu ekip tarafından gerçekleştirileceği anlamına gelmiyor. “Yazılım ve iş analizi gibi diğer birimlerin de test sürecinde önemli rolü var” hatırlatmasını yapan BA Works Yönetici Ortağı Emrah Yayıcı, test süreçlerinden tam olarak fayda sağlamak için test tekniklerini bilen, testi kendisine kariyer yolu olarak seçmiş motive bir test ekibinin ilk koşul olduğu kanısında. Daha sonra ise regresyon testleri ve performans testleri gibi testlerin doğru strateji ve doğru araçlarla otomasyonu en önemli unsur oluyor. Ayrıca test sürecinin uçtan uca optimize edilebilmesi için iş analistleri ve yazılımcıların da test teknikleri ve tipleri konusunda bilgi sahibi olması şart. Yayıcı ekledi: “Şirketlerin proje bazlı, düzensiz olarak yapılan testler yerine, o şirketteki tüm sistemlerin kalitesini sürekli olarak güvence altına alacak bir test yapısı kurmaları gerekiyor.”
- Sistematik Olmak, Fayda Sağlıyor ( Koray Yitmen)
Sektörde çok bilinen bir yaklaşım var ve UXservices Yönetici Ortağı Koray Yitmen bunu şöyle örnekledi:
“Projenin sonunda 50 kişi ile kullanılabilirlik testi yapacağınıza, projenin başında 1 kişi ile kullanılabilirlik testini yapın, daha fazla katma değer yaratın. Kullanılabilirlik testleri de diğer testler gibi kurumun tüm birimleri arasında iyi bir işbirliğini ve takım oyununu gerektiriyor. Kullanılabilirlik test ekipleri, analistlerden gereksinimleri almadan, proje yöneticisi ile koordine olmadan, bulduğu hataları yazılımcılara düzelttirmeden aslında pek bir anlam kazanamamakta.”
Kullanılabilirlik testlerinden en fazla verimi elde etmenin yolu, bu testleri sistematik bir şekilde belli teknik ve standartlar rehberliğinde hayata geçirmekten geçiyor. Sistematik ve belli teknikleri kullanmadan yapılacak kullanılabilirlik testleri Yitmen’e göre, boşa kürek çekilmesine neden olur. Yitmen şu hatırlatmayı da yapmadan geçmedi:
“İyi bir kullanıcı deneyimi yaratmak yazılım geliştirme yaşam döngüsüne sadece bir adım olarak kullanılabilirlik testlerini ekleyerek olacak bir şey değil. Kullanılabilirliğin yazılım geliştirme yaşam döngüsüne dahil olan tüm paydaşların ruhuna, iş yapış şekillerine nüfuz etmiş bir alışkanlık olması ve her bir adımda bunu düşünmeleri gerek. Şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki; kullanılabilirlik sadece test ekibinin sorumluluğu değil, tüm şirketin sahip çıkması gereken bir olgu.”
Tüm haberi okumak için tıklayınız.