Geçtiğimiz günlerde Yazılım Test ve Kalite Derneği (Turkish Testing Board) tarafından düzenlenen TestInsurance etkinliğinde sigortacılıkta yazılım testinin önemi konuşuldu. Keytorc Yönetici Ortağı moderatörlüğünü gerçekleştirdiği paneldeki konuşmacılar şu şekildeydi:
– Ayfer Saltan Oladi (IT Director / BNP Paribas Cardif Emeklilik ve Hayat)
– Engin Başarslan (Software Test, Operation And Release Manager / SBM)
– Gülşah Taşdemir (Group Manager / Agito)
– Koray Yitmen (President / Turkish Testing Board)
– Taner Ergin (IT Project Manager & Senior Analyst / AvivaSA Hayat ve Emeklilik)
Keytorc Temsilcisinin açılış konuşması ile başlayan panelde, yazılım testinin aslında sektör bağımsız bir şekilde önemli olduğunun altı çizilirken; sigortacılık, finans, bankacılık gibi alanlarda hayati önem taşıdığından bahsedildi. Türkiye’de de hızla büyüyen yazılım test sektörünün geleceği konusunda ipuçları veren Temsilci, bu alanda kariyer hedefi olan katılımcılara tavsiyelerde bulundu.
Yazılım Test ve Kalite Derneği Başkanı Koray Yitmen ise global lansmanı Aralık’ta yapılacak, 69 ülkeden 3000’i aşkın profesyonelin katılımı ile gerçekleştirilen “ISTQB: Worldwide Software Testing Practices Report”u katılımcılarla paylaşarak; rapordan öne çıkanlara ilişkin değerli analizlerde bulundu. Bununla birlikte yazılım test trendleri ve ISTQB’nin önümüzdeki dönem müfredatı hakkında bilgiler verdi.
@yitmenk “@istqb eğitim müfredatını güncelliyor, yeniliyor. #agile #otomasyon #mobile #usability hızlanacak kanallar.” #TestInsurance — TurkishTestingBoard (@TurkishTB) November 24, 2015
Sektörün öncü firmalarından katılım sağlayan panelistler, gerek outsource olarak, gerek kendi ekiplerini kurarak yazılım testine gereken önemi vermeye başladıklarını belirttiler. Test ekipleri için analizin ne kadar önemli olduğundan, her ne kadar tersi gibi düşünülse de test ekiplerinin, analiz ve developer ekiplerine katkılarının yadsınamaz düzeyde olduğundan bahsedilen TestInsurance etkinliğinde yazılım testi ekiplerinin, bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilerden kurulması gerektiğinin de altı çizildi.
@agito_ergosum‘dan Gülşah Taşdemir: “2016 yılında kaliteye odaklanacağız: ayrı bir yazılım test ekibi oluşturuyoruz.” #testinsurance
— TurkishTestingBoard (@TurkishTB) November 24, 2015
Öne Çıkanlar
Finalinde bir katılımcıya TestIstanbul Konferansı davetiyesi hediye edilen etkinlikten öne çıkan diğer bazı detaylar da şu şekilde oldu:
Sektörde Global Büyüme Bekleniyor
- ISTQB 2002’den beri dünya çapında toplam 400,000 sertifika vermiş durumda. Bu rakama geçtiğimiz bir yıl içinde 50,000 sertifika daha eklendi. Yani yıllık %12,5’lik bir büyüme söz konusu.
- ISTQB: Worldwide Software Testing Practices Report’ta: “Önümüzdeki 12 ayda test bütçelerinizdeki değişim beklentiniz nedir?” sorusu -geçtiğimiz yıla göre %14’lük artışla- %60 seviyesindeki artış beklentisini gösteriyor.
- Dünya GDP’sinin %3-4 aralığında büyüdüğü bir ortamda bahsedilen bu artışlar büyük bir kariyer ve istihdam potansiyelinin oldugunu gösteriyor.
Sektör Yerelde de Büyümekte
- Yazılım Test ve Kalite Derneği tarafından verilen sertifika sayısı 2,000’e yaklaşmış durumda.
- Sertifikalı test uzmanları dışında 2,000 – 3,000 arasında test uzmanı oldugu tahmin ediliyor.
- Türkiye’nin Dünya ortalaması olan yıllık %12,5’den daha fazla büyüyeceğini varsayarsak 5 yıl sonra toplam sertifikalı ve sertifikasız test uzmanı sayısının 10,000’e yakın olması bekleniyor.
Sektör Büyümesinin Alt Etkileri
- Sektörün genel gelişimi ile birlikte, yeni metodolojiler ve buna bağlı olarak yeni ünvanlar da gelişiyor: Agile Tester, Model Based Tester, Test Process Engineer, Test Automation Engineer, Usability Tester, Mobile Tester.
- ISTQB eğitim müfredatına ve sertifikasyon skalasına eklemeler yapıyor.
Her yıl düzenlenmesi planlanan TestInsurance panelinde, Keytorc ekibi olarak yer almaktan ve yazılım testi ile ilgili bilgi ve birikimlerimizi paylaşmaktan mutluluk duyduk.