Koronavirüs(Covid-19) salgını, hayatımıza büyük bir yavaşlamayı da beraberinde getirdi. İşletmelerin kapanması, üretimin durması, eğitim faaliyetlerinin durma noktasına gelmesi ile birlikte çalışmalarımızın da dijital ortamlara aktarılmasına başlandı. İşlerin sanal ortamdan çeşitli araçlar yardımı ile daha kolay, daha etkili biçimde yürütülebileceğini fark etmiş olan işletmelerin gözünde dijitalleşme, bir avantaj haline geldi. Bu durumun sadece işletmelere değil, gündelik hayatımızın her yerine yansımış olduğunu görüyoruz. Günümüzde teknolojinin yaygın kullanımı, akıllı cihaz kullanıcılarının artması ve bununla birlikte kullanım kolaylığı sağlaması ve kullanıcıların zamandan sağladığı tasarruf ile her sektörü kendine çekmeye devam ediyor.
Yapay Zeka Uygulamaları ve Dijital Dönüşüm
Uzun zamandır, insan zekasını ve gücünü taklit edebilmeye yarayan ancak altyapı eksiklikleri sebebi ile hayatımızdaki her alana etki edemeyen yapay zeka ve uygulamalarının pandemi sürecinde çalışmaların dijital ortama aktarılmasıyla birlikte popülaritesi arttı. Sağlık sektöründe, hastaların ve sağlık personellerinin tedavi sürecindeki etkileşimleri sebebiyle alınan tedbirlere rağmen sağlık personellerinin de enfekte olduklarını sıklıkla duymaktayız. Bu durumun iş gücünde kayıplara ve diğer hastaların ve hastalıkların tedavi sürecinde aksama yaşanmasına sebep olduğu bilinmektedir. Hastalıkların doğru ve hızlı tespit edilmesi, test ve görüntü sonuçlarının analiz edilerek uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için yapay zeka uygulamaları kullanıma geçmiş durumdadır. Ayrıca cerrahi robotların sağlık çalışanlarına çeşitli operasyonlarda fayda sağladığı gözlemlenmekte olup bu uygulamalar gelecekte yaygınlaşarak hastalıkların tedavisini kolaylaştırmada önemli bir rol alacaktır.
Başlangıçta virüsün merkez üssü haline gelen Çin, ucuz işçilik ve hammadde tedarikçisi olması sebebiyle üretim sektöründe büyük bir paya sahip. Bu dönemde Çin’de fabrikalarda insan gücüne bağımlı olunması sebebiyle çalışmaların durması, otomotiv ve elektronik başta olmak üzere ithalat ve ihracat faaliyetleri açısından tüm sektörleri ve ülkeleri kademeli olarak etkiledi. Bu nedenle insan gücü ve yeteneği gerektiren işlerin otomatikleştirilmesinin önemi artmaktadır. Endüstri 4.0 uygulamalarının artmasına paralel olarak insanların yerine robotların sahada daha yaygın kullanılacağı bir gelecek bizi beklemektedir.
Ödeme ve Teslimat Yöntemlerinde Pandemi Etkisi
Virüsün bulaşıcılığının normal bir virüse göre birkaç kat yüksek olması ve insanlar arasındaki etkileşimler; ulaştırma, nakliye operasyonlarında aksamalar yaşanmasına veya gerçekleştirilememesine yol açtı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde insansız teslimat araçlarının denemeleri son dönemlerde yapılmaya başlandı. Bu yönteme geçişin amacı teslimatların daha hızlı, güvenli ve hijyenik olarak yapılmasıdır. Gerekli altyapı tamamlanmış olsaydı bu faaliyetler, gecikmeler olmadan robotlar, dronelar ve otonom araçlar ile gerçekleştirilebilirdi.
Koronavirüs üzerine yapılan çalışmalar doğrultusunda virüsün temas ettiği yüzeylere bulaştığı bilinmektedir. Günlük ihtiyaçlarımızı karşılarken kullanmaya mecbur kaldığımız nakit para, ATM ve pos cihazları ciddi bir virüs taşıyıcı haline geliyor. Alınan tedbirler kapsamında temassız özellikli kredi/banka kartları ve dijital cüzdan ile ödeme yapmak bilim insanlarının önerdiği yöntemler arasında yer alıyor. Bu durumda temassız ödeme yöntemlerinin kullanımının arttığı görülmektedir. Gerekli altyapının ve ödemelerin daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılacağı fikrinin yaygınlaşması ile beraber insanlar dijital ödemeyi cazip bulmaya devam edecektir.
Sesli Asistanlar
Koronavirüsün temas yoluyla da yayılmakta olduğu bilinmektedir. Bu sebeple teması en aza indirmek için Siri ve Google Asistan’dan aşina olduğumuz sesli kullanıcı arayüzlerinin kullanım kapsamları genişletilerek yaygınlaşabilir. Benzer sistemler, mevcuttaki hizmeti iyileştirmek veya daha farklı işlemleri gerçekleştirmek için eğitilirse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacaktır.
Dijitalleşme
Pandemiyle beraber işlerin dijital ortama aktarılması, yüksek hızlı ve erişilebilir bir internet teknolojisini kullanmayı da zorunlu hale getirdi. Konferansların, toplantıların, eğitimin, alışverişin sanal ortamda normale göre daha yoğun kullanılması internet kullanımını artırdı. 5G teknolojisinin sağlayacağı hız ve bu hızla birlikte bağlantıda yaşanan gecikmelerin azalması, internete bağlanabilen her cihaza da kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Koronavirüsü birden hayatımızın orta yerinde bulmamız ile birlikte dünyada geliştirilmekte olan veya geliştirilmesi planlanan teknolojilerin günlük yaşantımıza entegre olma süreci hızlanmıştır. Kurumlar, bahsedilen teknolojileri sadece pandemi döneminde değil, sağladıkları avantajlar sebebiyle ilerleyen süreçlerde de kullanmaya devam edecektir.
Zeynep Teke
Yazılım Test Mühendisi