Skip to main content
search

Hepsiburada.com ile gerçekleştirdiğimiz test otomasyon projesini tamamladık. Yaklaşık bir yıl süren proje kapsamında, 100 saatin üzerinde danışmanlık ve 2000 saatin üzerinde mühendislik desteği ile Hepsiburada.com’un en önemli modülleri için uçtan uca bir test otomasyon altyapısı hazırlandı. Hem desktop, hem de mobil web siteleri için gerçekleştirilen projede, temelde C# ile Selenium Webdriver teknolojisi kullanıldı.

Hepsiburada.com’un çevik dönüşümü kapsamında, mevcut build sistemi olan TeamCity’ye entegre edilen otomatize testler sayesinde, her geçiş öncesinde oldukça düşük bir eforla regresyon etkisi gözlemlenebiliyor. Bu sayede yeni eklenen fonksiyonalitenin, var olan sisteme olan etkisi (regresyon) nedeniyle oluşan hatalar en aza indirilerek canlı sistemlerden gelen müşteri şikayetlerinin önüne geçilebiliyor.

Testlerin beklenilen sürenin altında koşulabilmesi için kurgulanan Selenium Grid altyapısı ile, aynı anda 10x session ile koşulan testler birkaç dakika içerisinde tamamlanabiliyor. Bu sayede yazılım ekiplerine çok kısa bir sürede geri bildirim sağlanarak, oluşan hataların düzeltilmesi sağlanabiliyor.

hepsiburada

Test otomasyon projelerinin en büyük zorluğu olan maintenance eforunun azaltılması için object-oriented mantığında bir altyapı oluşturulması gerekmekteydi. Bu amaçla diğer projelerimizde de kullandığımız ve oldukça başarılı olan, multi-tier yapısını tercih ettik. Design pattern olarak faydalandığımız PageObjects ve Factory şablonları ile hem daha kaliteli, hem de daha sürdürülebilir bir proje geliştirmeyi başardık.

Bir diğer önemli problem olan test data management için ise testlerimizi birbirlerinden bağımsız kurgulayarak oluşabilecek aksamaları en aza indirmeyi hedefledik. Uçtan uca tasarlanan ve ihtiyacı doğrultusunda datayı işlem öncesinde hazırlayıp, sonrasında ortadan kaldıran test senaryoları ile maintance eforu ve false-positive sonuçları azaltmada oldukça iyi bir sonuç elde ettik.

Selenium Webdriver ve Test Otomasyon Stratejisi ile ilgili merak ettiklerinizi info@keytorc.com üzerinden bizlere sorabilirsiniz.

Detaylı bilgi için https://www.keytorc.com/yazilim-test-otomasyon-araclari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Close Menu