Skip to main content
search

Keşif testleri test uzmanlarının büyük ölçüde veya tamamen özgür hareket edebildiği, herhangi bir senaryoya bağlı kalmaksızın yazılımları serbestçe keşfederek buldukları bug’ları raporlamasına dayanır. Scripted testler ile bulunması mümkün olmayan bazı bug’ların bulunması keşif testleri ile mümkündür. Özellikle yazılım test döngüsünün başlarında sıkça başvurulan bir test türüdür. Test uzmanı açısından ise istediği şekilde kullanıcı senaryoları yaratma imkanı olduğu için zevklidir.

Keşif testleri için test uzmanlarına yönelik birkaç fikir ve püf noktasını sizlerle bu yazıda paylaşmak isteriz.

1. En Önce İlk Bakılması Gereken Yerlere Bakın

Teste başlayıp detaylarda kaybolmayın. Öncelikle, yazılım yapması gereken en temel, en önemli fonksiyonları yerine getiriyor mu, en çok görüntülenen ekranları olması gerektiği gibi görüntülüyor mu, en çok kullanılan bölümlerde çökme veya kritik bir sorun var mı bunları kontrol edin. En büyük riskler en başta halledilmelidir.

2. Müşterinin Odağı Sizin Odağınız Olmalıdır

Müşterinin özellikle ayrıntılı test edilmesini istediği bir bölüm varsa, diğer kısımlara geçmeden önce o kısmın altını üstüne getirin. Bu alan için düşünebildiğiniz bütün senaryoları uygulayın. Başka alanları test ettikten sonra bu kısma geri dönün, uygulamayı daha iyi tanımış olacağınız için yeni bug’lar bulma şansınız artacaktır.

3. Test Senaryoları Üretirken Farklı Kullanıcıları Hayal Edin

Sadece “ben olsam bu uygulamayı nasıl kullanırdım?” diye düşünmeyin. Örneğin, bir uçak bileti arama uygulamasını test ettiğimizi varsayalım. Bir iş insanı olduğunuzu ve belirli tarihlerde belli iki şehir arasında sadece belli saatler arasında bir uçuş aradığınızı hayal edin(hatta belki ayrıca birinci sınıf opsiyonu ve şehir merkezine kısa sürede ulaştıracak bir vasıta imkanı olan bir uçuş arıyorsunuz). Daha sonra bütçesi son derece kısıtlı olan, esnek tarihler arasında belirli bir ülkedeki herhangi bir şehre ucuz uçuşlar arayan bir öğrenci olduğunuzu hayal edin. Veya 70 yaşındaki annesi ve 1 yaşındaki engelli oğluyla seyahat eden bir kadın. Yaratıcı olun!

4. Form ve Arama Alanlarıyla İlgili Bug’ları Kontrol Edin

Metin girilebilen alanlarda harf, rakam, özel işaretler gibi çeşitli karakterlerin kombinasyonlarını farklı uzunluklarda girmeyi ve bunlarla arama yapmayı deneyin. Gelişmiş arama ekranlarında açılan menülerden farklı opsiyonları seçip görüntülenen sonuçların mantıklı olup olmadığına bakın. Örneğin, giyim ürünleri satan bir e-ticaret sitesi test ederken arama sayfasında “beden” filtresi olarak “S” seçtiyseniz ve sonuçlar arasında “M” var ise bu bir bug’dır.

5. Negatif Senaryolar deneyin

Yazılımın normalde yapmaması gereken bir şeyi yapmaya çalıştığınızda sizi engelleyip engellemediğine bakın. Mesela, belirli videoları görüntülemek için üyelik gerektiren bir uygulamayı düşünelim. Eğer bu videolardan bir tanesini üyeliksiz görüntülemeye çalıştığınızda, size uygun bir uyarı mesajı göstermek yerine videoyu gösteriyorsa, bu bir bug’dır.

6. Cihaza Özel Varyasyonlar Deneyin

Mobil cihazlar için portre ve manzara modu gibi farklı varyasyonlarda da test yapmayı unutmayın.

7. Çeşitli Testleri Farklı Tarayıcılarda Yapmaya Çalışın

Bunu yapmadan önce hangi tarayıcıların test kapsamında olduğunu ve testi gerçekleştirdiğiniz cihazdaki tarayıcıların son sürüme güncellenmiş olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

8. Bağlantı Kaynaklı Sorunları Kontrol Edin

İnternet bağlantısını kesmeyi, uçak modunu açıp kapamayı, kablosuz bağlantıdan hücre bağlantısına ve tekrar kablosuza geçmeyi deneyin.

9. Güç Kaynaklı Sorunları Kontrol Edin

Cihazınızın pilini bitmeye yakın seviyeye kadar boşaltıp bu haldeyken yazılımın sıradışı davranışlar gösterip göstermediğini izleyin.

10. Çeşitli Üye Girişi Akışlarını Deneyin

Eğer test ettiğiniz yazılımın üyelik özelliği varsa, yeni üyelik oluşturma, onay bağlantılarına tıklama, bir veya daha fazla alanı boş bırakarak üye girişi yapmaya çalışma, “şifremi unuttum” linklerine tıklama gibi akışları çeşitli cihazlar üzerinde deneyin.

11. Ekstrem Kullanıcı Davranışlarından Kaçının

Özellikle o yönde direktif almadığınız sürece, yazılımı normal bir kullanıcı gibi kullanın. Örneğin, bir yandan kenardaki bir menüyü aşağı yukarı çekiştirirken bir yandan da diğer köşedeki butona sert ve sık bir şekilde basıp aynı zamanda uygulamayı 2 saniyede bir arka plana almayın. Bu şekilde belki uygulama çökecek veya hata verecektir ama bunlar muhtemelen geçersiz bug’lar olarak sayılacaktır, çünkü hiç kimse bir uygulamayı bu şekilde kullanmaz.

12. Senkronizasyon İle İlgili Bug’ları Arayın

Test ettiğiniz yazılım farklı cihazlarda senkronizasyon özelliğine sahipse, beklendiği gibi çalışıp çalışmadığına bakın. Örneğin, bir alışveriş sitesine bir cihazdan çeşitli ürünler eklerken başka bir cihazdan bu ürünlerin bazılarını çıkardığınızda ve yenilerini eklediğinizde sepetinizin olması gerektiği gibi görünüp görünmediğini inceleyin.

Close Menu