Skip to main content
search

Mobil uygulama testleri, kimi profesyoneller için yalnızca context’i (bağlam) farklı standart bir yazılım testi iken, kimi uzmanlar için ise tasarım teknikleri, limitasyonlar, süreçler ve kapsam açısından tamamen farklı bir test türü. Aslında her iki görüşün de doğru olduğunu söyleyebiliriz. Zira, mobil uygulama testleri bir bakış açısıyla herhangi bir yazılımın test edilmesinden pek de farklı değil. Eğitimlerde de anlattığımız gibi, aslında yazılım test süreci bir bakıma test edilen uygulamadan bağımsız bir süreç. Hangi uygulamayı test ederseniz edin, iş kurallarına, sistem limitlerine, yazılımın çalışma koşullarına odaklanıyorsunuz. Yaptığınız testler sonucunda da uygulamanın kalite düzeyi ve gereksinimleri ne kadar karşıladığı hakkında bir fikriniz oluşuyor. Hangi uygulamayı test ederseniz edin bu bakış açısı hep aynı.

Bir diğer bakış açısında ise mobil cihazların ve uygulamaların diğer uygulama ve cihazlardan oldukça farklı olduklarını gözlemliyoruz. Özellikle mobil cihazların ekran çözünürlükleri, sistem kaynakları (CPU, Memory, Disk, vb.), güç üniteleri (batarya), donanımsal karmaşık yapıları ve uygulamaların kullanıcılar tarafından kullanılma sıklıkları ve süreleri (session frequency/time) bakımından farklı dinamikleri olduğu bir gerçek. Bunun yanında mobil uygulamaları test etmek için farklı teknolojileri de kullanmak/kullanabilmek durumundasınız. Özellikle mobil uygulamalar için test otomasyonu, güvenlik testleri ve performans testlerini yapabilmek için farklı platform dinamiklerini gözetmek ve farklı teknolojik çözümleri kullanmayı bilmek gerekiyor.

Mobile Testing Tips, Experiences & Realities” kitabında tüm bu benzerliklerin ve farklılıkların altını çiziyor; aynı zamanda test uzmanları tarafından cevap aranılan pek çok konuya yaşadığımız deneyimler paralelinde çözümler paylaşıyoruz. Kitapta mobil uygulama testleri denildiğinde akla gelen pek çok trend, konsept ve konu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz. Keytorc Inspiring Series’in bu yeni kitabından öne çıkan bazı konular şu şekilde:

  • Mobil Test Teknikleri
  • Mobil Test Araçları
  • Mobil Uygulama Test Stratejileri ve Metotları
  • Mobil Testlerde Yaşanılan Zorluklar
  • Mobil Platformlar, Dinamikleri ve Test Deneyimleri
  • Mobil Test Otomasyonu
  • Mobil Uygulamalar için Kullanılabilirlik Testleri
  • Mobil Uygulama Performans Testleri ve pek çok farklı konu…

 

Button Text
Close Menu