Skip to main content
search

Afrika kıtasının en büyük yazılım test konferansı olan Test-it Africa 2016, uluslararası konuşmacıların ve 300’ün üzerinde davetlinin katılımı ile 16 Eylül tarihinde Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde gerçekleştirildi. Keytorc bu yılki konferansa ilk kez konuşmacı olarak davet edildi.

Toplamda 9 farklı sunumun yapıldığı konferansın ana konuları aşağıdaki gibi şekillendi.

  • Test Süreçleri ve İyileştirmesi,
  • Mobil Uygulama Testleri,
  • Agile (Çevik) Testler,
  • Test Metrikleri ve Raporlama,
  • Test Otomasyonu,
  • Security (Güvenlik) Testleri

 

Alanlarının uzmanı uluslararası konuşmacıların sunum yaptığı Konferans’ta, açılış konuşmasını ISTQB eski başkanı ve TestIstanbul 2016 konuşmacılarından olan Rex Black yaptı. Konuşmasında mobil cihazların önemine ve günlük hayatımızda kapladıkları yere değinen Rex, bu uygulamaların test edilmesi ile ilgili önemli bilgiler ve tavsiyeler verdi.

Black’in açılış konuşmasının ardından, ISTQB Başkanı Gualtiero Bazzana, ISTQB’nin stratejisi ve yol haritası ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumun içeriğinde, mevcut durumda dünyada yaklaşık 450 bin ISTQB sertifikalı test uzmanının olduğuna, Mobil Testler ve Performans Testleri alanında önümüzdeki 1 yıl içerisinde ISTQB akredite eğitimlerin ve sertifika sınavlarının kurgulanacak olmasına ve Foundation Level Agile Tester sertifikasının son dönemde ciddi oranda yaygınlaştığına ve ülkemizin de içinde bulunduğu Avrupa’nın bu konuda önde olduğu bilgilerine yer verildi.

Öğlen arasından sonra Keytorc konuşmasını Keytorc Ekibi gerçekleştirdi. Mobil Testler üzerinde yoğunlaştığımız konuşmada, Mobil Dünya’nın farklılık ve zorluklarından, mobil cihaz seçimi ve simulatör kullanımı ile ilgili önerilerimizden, mobil uygulamaların özellikle kullanılabilirlik (usability) ve performans gibi fonksiyonel olmayan (non-functional) testlere tâbi tutulması gerektiğinden bahsettik. Mevcut durumda Mobil Uygulamaların test otomasyonu için araç seçiminin önemi ve bu konuda dünya genelinde kabul görmüş çözüm ve araçlardan örnekler verdik.

Konferansın kapanışında ise yalnızca uluslararası konuşmacıların panelist olarak yer aldığı bir panel gerçekleştirildi. Izleyicilerin rastgele sorular yönelttiği panelistlere özellikle firmaların Agile (Çevik) Yazılım Geliştirme Metodolojilerinde test anlamında dikkat etmesi gereken noktalar soruldu. Rex Black, Keytorc Yönetimi, Oliver Denoo ve Joel Oliviera’nın da aralarında bulunduğu panelistlerin ortak görüşü ise;

– Ekip içerisinde dedike test uzmanlarının bulunması/korunması gerektiği,

– Çevik yazılım geliştirme metodolojilerinin isimlendirmelerine (Scrum, Kanban, XP, TDD, vb.) ve alt pratiklerine odaklanılmaktan ziyade kuruma getirecekleri katma değere odaklanılması gerektiği,

– Test senaryolarının ve hataların kayıt altına alınmaya devam edilmesinin kurumsal hafızanın korunumu, hukuksal ve yasal mevzuat ve test doğrulaması (test verification/validation) bakımından faydalı olacağı,

– Özellikle birim ve entegrasyon seviyelerinde koşulan teknik testlerin daha fazla oranda otomatize edilmesinin özelikle kod kapsaması (code coverage) bakımından getirileri, ve

Test yöneticilerinin Agile metodolojilerde özellikle test uzmanlarına mentorluk ve test metodolojisinin ve standartlarının korunması bakımından kilit rol oynayacağı idi. 

 

Önümüzdeki ay, Litvanya’nın Vilnius şehrinde gerçekleşecek olan TestCon 2016’da Agile (Çevik) Testler konulu konuşmamızla yer alacağız. Tüm detaylar için Keytorc Blog’u takip etmeye devam edin.

 

Close Menu