Entegrasyon Testi Nedir?
Entegrasyon Testi uygulamaya ait farklı bileşenlerin birbirleri ile etkileşiminin test edildiği test seviyesi olarak tanımlanır.
Entegrasyon testleri, birden fazla birimi veya modülü gruplar halinde test ederek hataları oluştuğu konumda tespit eder ve hatalara ait esas sebeplerin kolaylıkla belirlenebilmesini sağlar. Ayrıca modüller arasındaki arayüzleri test edilerek ve farklı modüllerin birbileri ile iletişiminden kaynaklanan kritik hataları ortaya çıkarır.
Entegrasyon testinin amacı, bağımsız modüllerin diğer modüllerle entegrasyonları sağlandıktan sonra beklendiği gibi çalıştığından emin olmaktır. Entegrasyon noktalarının yoğun olduğu yazılım geliştirme projelerinde birim testler ile birlikte entegrasyon testi için kullanılan uçtan uca işlevsel iş akışı testleri kullanır.
Uygulamaya ait parçaları birleştirdikten sonra veya uygulamada herhangi değişiklik yapıldığında regresyon testleri kapsamında entegrasyon testlerinin koşulması mevcut yapının çalışırlığının korunması için faydalıdır. Mevcut pazarda, entegrasyon test takımları için bir çerçeve oluşturmada yardımcı olan çeşitli entegrasyon test araçları mevcuttur.
Entegrasyon Test Araçları
Bazı entegrasyon test araçlarını tanıyalım:
LDRA
LDRA araçları, uygulamalar için kod analizini gerçekleştirir ve uyumluluk standartlarını doğrulamak için kullanılan entegrasyon test araçlarını sağlar. Farklı platformlarda statik ve dinamik analizin yanı sıra LDRA araç takımı entegrasyon testleri oluşturabilir.
CITRUS
Citrus, Java ile yazılmış, mesaj tabanlı uygulama ve veri formatlarının otomatik entegrasyon testine yardımcı olan bir test çerçevesidir. Citrus, JSON, XML ve düz metin mesajlaşma isteği ve yanıt verilerini doğrular.
SOAP, HTTP ve JMS gibi çeşitli mesaj aktarımlarını kullanarak destekler. Citrus, hem istemci hem de sunucu tarafı olarak hareket eder ve istek ve yanıt mesajlarını simüle eder.
JMETER
Apache JMeter, yük testi için açık kaynak test araçlarından biridir. İşlevsel davranışı test etmek ve web sitelerinin performansını ölçmek için tasarlanmış bir Java masaüstü uygulamasıdır. Araç, web uygulamalarını yük testi amacıyla geliştirildi, ancak şimdi diğer test işlevlerine de genişletildi.
LOADRUNNER
En yaygın kullanılan performans test araçlarından biridir. LoadRunner’ın birincil amacı, çok çeşitli yöntemler, metodolojiler ve uygulama ayarları için performans testi sağlamaktır.
POSTMAN
API’lerle çalışmaya yeni başlamış veya yeni öğreniyor olsanız da Postman, API’ler geliştirmek için çok yararlı olabilecek harika bir işbirliği aracıdır. API’leri en kısa sürede oluşturmak, paylaşmak ve test etmek için yaygın olarak kullanılır. Geliştiriciler, Postman’ın özelliklerini kullanarak kolayca API’ler oluşturabilir ve verimli bir şekilde işbirliği yapabilir. Çeşitli HTTP istekleri yapma (GET, POST, PUT ve PATCH dahil), ortamları ileride kullanmak üzere kaydetme ve API’leri farklı diller için (Python ve JavaScript dahil) koda dönüştürme yeteneğine sahiptir.
SOAPUI
SoapUI, web servislerini ve SOAP ve REST arayüzlerinin web API’lerini test etmek için en yaygın kullanılan otomasyon aracıdır. Kullanıcı arayüzünün kullanımı çok basit olduğu için otomatik test, işlevsel, yük testi, regresyon, simülasyon ve mocklama gibi işlevsel ve işlevsel olmayan testleri engel olmadan test etmek test uzmanları için bir nimettir. Ağ servisleri veya web API’leri yardımıyla XML, düz metin veya JSON gibi yapılandırılmış verilerde bilgi alışverişinde bulunan HTTP, HTTPS, REST, AMF, JDBC, SOAP protokollerini destekler.
REST ASSURED
Rest Assured, Java kütüphanesi yardımıyla REST ve SOAP API’lerini doğrulamak için kullanılır. Rest web hizmetleri üzerinde işlem yapmak için başsız bir istemci gibi davranır. Rest Assured kütüphanesi sunucudan gelen HTTP yanıtlarını da doğrulayabilir.
Yanıt durum kodu, gövde, mesaj, başlıklar vb. Rest Assured ile test edilebilir. Maven gibi derleme araçları, JUnit ve TestNG gibi birim test çerçeveleri ile entegre edilebilir. Beklenen sonuçları doğrulayabileceğimiz verimli bir eşleştirme mekanizmasına sahiptir.