Skip to main content
search

Aşağıdaki test senaryolarından hangisi kullanıcı kabul testine örnektir?

Test-Senaryolari-Sorusu

Bu konuyu açıklamak için yemekleri ve damak tadını kullanalım. Şöyle ki;

Yediğiniz bir yemeği tanımlarken aşağıdaki sıfatlardan hangilerini kullanırsınız:

a. Tatlı              b. Acı               c. Ekşi              d. Hepsi

Cevap yediğiniz yemeğe göre değişebileceği gibi tek bir yemek için ‘D’ seçeneği yani “Hepsi” de olabilir. Her bir tat alma duygusunu bir yemeği tanımlamak için tek tek kullanabileceğiniz gibi, bir yemek aynı anda hem tatlı, hem acı, hem de ekşi de olabilir.Bunun sebebi de her bir tat duygusunun birbirinden bağımsız olarak farklı damak tatlarıyla aynı yemeği tanımlamasından kaynaklanmaktadır. Benzer bir şekilde testleri de sağlıklı bir şekilde tanımlamak için birden fazla sıfat kullanmamız, testleri birden fazla eksene oturtmamız gerekiyor. Aşağıdaki şekil testleri tanımlarken kullanmamız gereken en önemli iki sıfat olan test seviyeleri ve test çeşitlerinden bahsetmekte ve detaylandırmaktadır:

Test-Seviyeleri ve Çeşitleri

Test Seviyeleri = Tatlılar

Test seviyelerini en alttan en üste doğru sıraladığımız zaman karşımıza dört farklı seviye gelmekte: birim, entegrasyon, sistem ve kullanıcı kabul. Sırasıyla bu seviyeleri inceleyecek olursak:

Birim Testi

Genelde yazılımcıların yaptığı; yazılımın sınıf, prosedür veya fonksiyon gibi en küçük parçalarının test edildiği en alttaki test seviyesidir. Bu test seviyesinde yapılan testlerden genelde yazılımcılar dışında diğer paydaşların pek haberi olmaz ve bu testler sonucunda ortaya çıkan hatalar daha raporlanmadan, test yönetim aracına girilmeden düzeltilirler.

Entegrasyon Testi

Birim testinden başarıyla geçen parçaların birbirleriyle olan iletişiminin test edildiği seviyedir. Bu seviyede testler yukarıdan-aşağıya (top-down), aşağıdan-yukarıya (bottom-up), sandviç, çağrı grafiği (call graph) veya big bang yaklaşımları kulllanılarakkoşturulabilir.

Sistem Testi

Artık yazılımın her yönüyle hazır olduğunu, tek eksiğinin arayüzü, kıyafeti, ambalajı olduğunu düşünün. Bunu kasası giydirilmemiş ama çalışan bir masaüstü bilgisayara benzetebilirsiniz; kabloları, içindeki tozları gözükse de, fanının gürültüsünü duysanız dabu tam manasıyla çalışan bir bilgisayardır. Tamamıyla bitmiş bir bilgisayarda yapabileceğiniz tüm işlemleri yaparsınız. İşte yazılımın bu aşamasında, bu seviyede yapılan testler sistem testi seviyesinde yapılmış olur.

Kullanıcı Kabul Testi

Sistem seviyesinde testini yaptığınız, tam anlamıyla çalışan masaüstü bilgisayara parlak, renkli bir kasa giydirdiğinizi ve kullanıcının önüne koyduğunuzu düşünün, artık testlerinizi piyasaya sürmeye hemen hemen hazır olan bu bilgisayar üzerinde yapmaya başladınız ve kullanıcı kabul seviyesine gelmiş oldunuz. Bu aşamadan da geçtiği zaman artık bilgisayarınız, yazılımınız canlıya alınmak için hazırdır.

Yukarıda listelenen seviyeler alttan üstte doğru ilerleyen, üstteki seviyede yapılan testlerin altındaki tüm seviyelerdeki testleri hemen hemen kapsadığı bir hiyerarşi oluşturmaktadır. Bu seviyeleri damağımızın algıladığı tatlılık duygusuna benzetebiliriz, her bir seviye bize artan düzeyde bir tatlılığı algılayacağımızı göstermektedir.

Şimdiye dek anlattıklarımızla ağzınızda güzel bir tat bıraktığımıza inanıyoruz, bu tadı tamamlamak ve makalenin tamamını okumak isterseniz Keytorc Inspiring Series kitaplarımızdan “Bilgi Teknolojileri Projelerinin Başarısı için Yazılım Testi, İş Analizi, Kullanılabilirlik” adlı kitabımızı alttaki linkten satın alabilirsiniz. Keyifli testler yapmanız dileğiyle.

Button Text
Close Menu