Skip to main content
search

Keytorc olarak katıldığımız, 2 Ekim 2015 tarihinde Amsterdam’da gerçekleşen TestWorksConf Konferansı’ndaki izlenimlerimizi paylaşmaya devam ediyoruz.

Dünyanın birçok farklı ülkesinden yazılım test uzmanlarını bir araya getiren konferansta, test otomasyonu ve performans testinde kullanabileceğimiz farklı teknolojilerin workshop’larına katılma şansı yakaladık.  Workshop’larda deneyimleme şansımız olan teknolojiler arasında Protractor, Cucumber, Gatling ve Robot Framework vardı.

Workshop 1: Protractor & Cucumber

Workshop çalışmasında, AngularJS framework’ü ile geliştirilen uygulamaların, Selenium WebDriver kütüphanesini kullanan Protractor ve BDD (Behavior Driven Development) senaryolarını yazmamızı sağlayan Cucumber aracı ile test otomasyon senaryoları geliştirildi. Çalışmadan yaptığmız çıkarımlardan bazıları;

BDD ile senaryo geliştirmenin sağlam bir nesne tabanlı (object oriented) yazılım alt yapısı olmayan kişiler için ekstra bir geliştirme  yükü yaratabileceği, Çevik (Agile) Metodolojileri adım adım işletmenin ve test senaryolarını Cucumber’ın desteklediği Gherkin dili ile yazma yetkinliğine sahip bir ekibin varlığının önemi, gibi başlıklardı. Dolayısıyla bu framework’leri kullanacak kişilerin iyi bir yazılım geliştirme geçmişine sahip olmasının önemi vurgulanmış oldu.

Workshop 2: Gatling

Katıldığımız diğer workshop, Scala dili ile performans test script’leri geliştirme imkânı sunan Gatling üzerineydi. Birçok performans test mühendisine şu ana kadar kullandığı teknolojilerden farklı bir alt yapı sunan Gatling, özellikle CPU’su güçlü bir makine üzerinden, binlerce sanal kullanıcıyı ayağa kaldırabilmesi özelliği ile herkesin ilgisini çekti. Stabil versiyonun çok yeni olması sebebiyle şu anda “deneysel” olsa  da Software Development Engineer in Test (SDET) profilindeki uzmanların, önümüzdeki versiyonları severek kullanacağını düşünüyoruz.

Gatling

Workshop 3: Robot Framework

Katıldığımız son workshop’un konusu ise;  herhangi bir dilde geliştirilmiş, web veya desktop uygulamalarınızı test etmenizi sağlayan altyapısı ile Acceptance Test Driven Development için kullanmaya uygun bir araç olan Robot Framework idi. Excel benzeri ara yüzü ve keyword driven test yaklaşımını da içinde barındırması sebebiyle, kodlama eforunu minimize ederek test otomasyonuna başlamak isteyenler için güzel bir altyapı sunmakta. Workshop sırasında edindiğimiz deneyimlerden yola çıkarak, standart bir test otomasyon projesi gibi kod geliştirilmese de, Robot Framework aracını kullanacak kişilerin SDET profiline sahip olmasının daha doğru olduğunu söyleyebiliriz.

Konferans ile ilgili detaylı bilgi için: www.testworksconf.com

Close Menu