Skip to main content
search

Yazılım Testi en temel tanımlaması ile test senaryolarının hazırlanması, test koşumlarının yapılması ve sonuçların doğruluğunun kontrol edilmesi gibi işlemleri kapsayan aktiviteler olarak ifade edilebilmektedir. Ancak bu tanım, back-end veya browser farkları gibi faktörlerin bu aktiviteleri karmaşık hâle getirmeleri ve yol açtıkları eforlar gibi nedenlerle yeterli olmamaktadır.

Bu yazımızda yazılım test süreçlerinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için tercih edilebilecek birkaç browser eklentisinden bahsedeceğiz.

1. DHC REST Client

RESTFul Service test koşumlarını kolaylaştıran DHC eklentisi sayesinde, web servis isteklerini assertion’larla beraber tek bir repository üzerinde tutarak, herhangi bir cihaz üzerinden bu repository’lere erişmeyi mümkün kılar. Aynı zamanda oluşturulan tüm içerik ekip üyelerince de erişilebilir olmaktadır.

2. Web Developer

Web Developer eklentisi ile geliştirilmekte olan veya test edilen web sitesinin cookie, CSS gibi bileşenlerine müdahele edilebildiği gibi, pixel perfect çalışılması gereken alanlarda imajlara dahi müdahale etmek mümkün. Web Developer, gerektiğinde form alanlarında bulunan verileri silmek veya veri maskelemelerini kaldırmak gibi manipülasyonlara da izin vermektedir.

3. Analyze Page Performance

Performans testi aşamasından önce, test edilecek web sitesinin performans ölçümlemesini yapan bu eklenti sayesinde sayfaların detaylı performans raporları alınabileceği gibi, DOM içerisinde bulunan elementler de ayrı ayrı raporlanabilmektedir.

4. User Agent Switcher

User Agent Switcher her test mühendisi ve yazılımcının karşılaştığı, tarayıcı versiyonundan kaynaklı hataların çözümünün yanısıra, farklı cihazları ve tarayıcıları simüle etmek için kullanılabilecek başarılı eklentilerdendir.

5. Clear Cache

Yazılımcıların sıklıkla tekrarladığı cache temizleme işleminin, tek bir tıklamayla kolayca yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

6. Web Developer Checklist

Bu eklenti ile web siteleri mobil uyumluluk, usability, SEO ve performans standartlarına göre temel düzeyde değerlendirilerek, test edilen uygulamayla ilgili hızlı geribildirimler elde edilebilmektedir.

7. Screencastify

Bu eklenti sayesinde koşulan testler video olarak kaydedilerek lokal depolama alanları ya da cloud alanlarda saklanabilmektedir.

8. XPath Helper

XPath Helper eklentisi ile test otomasyon çalışmaları sırasında yazılan XPath tanımlarının doğru sonuç verip vermediğini gözlemlemek mümkündür.

Close Menu