Skip to main content
search

Hızla gelişen bilişim dünyasında bilginin önemi her geçen gün artmakta. Özellikle Big Data ile birlikte finans kuruluşları müşterilerine daha cazip teklifler, daha kaliteli servisler sağlama yolunda yeni adımlar atmışlardır. Ancak tüm bu işlemler verinin anlamlandırılmasına duyulan ihtiyacı da aynı oranda arttırmaktadır.

Yakın zamanda hayatımıza giren Open API kavramıyla ise bankalar müşterilerinin bazı bilgilerini 3. taraflarla paylaşarak bu firmaların müşterilerine yenilikçi ürünler sağlamasına imkan vermektedir.

Open Data Nedir?

Open API ile birlikte gündeme, Open Data kavramı da gelmiş oluyor. Open Data, herhangi bir kişiye bedel karşılığı olmadan dağıtılabilecek verilerin genel adıdır. Bu iki kavramın bir araya gelmesi ise, üçüncü tarafların banka müşterilerinin harcama işlemleri gibi bilgilerini inovatif çözümlerle yorumlayarak katma değerli bilgiler sağlamasına imkan vermektedir.

Dünyadan Uygulamalar

Bu amaçla kurulmuş olan Open Bank Project ile Almanya bankaları, erişilmesi problem yaratmayacak, hassas olmayan kullanıcı verilerini üçüncü taraflara açmaya başladı. Böylece Open Banking API projeleri, test mühendisliği alanına yeni bir teknolojik altyapı daha eklemiş oldu.

Unutulmamalıdır ki, bir yazılımı iyi yapan etken testtir ve iyi bir testin anahtarı veridir. Finans şirketlerinin verisi Open Bank Project çatısı altında standardize bir şekilde sunuluyor olsa da firmadan firmaya değişecek veri farklılıkları dolayısıyla testler karmaşıklaşacak ve ister istemez projelerde hatalar ortaya çıkacaktır. Testin bağlamı mobil teknolojilerin gelişmesiyle nasıl değiştiyse, Open API sayesinde bir adım daha ileri giderek veri bağımlılığı da günlük işleyişlerimizin bir parçası olacaktır.

Bu nedenle test veri yönetiminin test aktivitelerinde daha hayati bir önem kazanarak önümüzdeki dönemde daha fazla odaklanılan bir kavram haline geleceğini öngörüyoruz.

 

Close Menu